Satu Mare - prezentarea orasului

Orasul Satu Mare se afla in partea de nord-vest a Romaniei si este resedinta judetului cu acelasi nume datorita faptului ca este cel mai mare oras din aceea zona. Judetul Satu Mare este delimitat in partea de nord de frontiera Romaniei cu Ungaria, in partea de vest de frontiera cu Ungaria, in partea de sud se afla judetul Bihor, in partea de sud- est se invecineaza cu judetul Salaj, iar in partea de est se situeaza judetul Maramures.


Datorita faptului ca se afla in apropriere de granita, acesta are multe cai de comunicare cu tara Ungaria prin vama Petea si feroviara cu aceeasi tara prin vama Halmen.

In anul 2002 populatia era de 115.142 locuitori, iar in anul 2011 cand s-a facut recensamantul in total au iesit doar 94.948 locuitori. Pana in momentul de fata populatia este in scadere continua. Judetul Satu Mare are o traditie bogata si o mare retea de institutii de cultura precum teatrele, filarmonica, cele 60 de biblioteci publice, cele 2 cinematografice, cele patru case de cultura multi-functionale si cele 17 muzee.

Atractii turistice Satu Mare


1. Statuia Lupa Capitolina (Lupoaica)

Aceasta statuie ii arata pe legendarii intemeietori ai Romei, mai exact pe fratii Romulus si Remus care sunt alaptati de o lupoaica. Statuia amplasata in Piata Vasile Lucaciu infatiseaza legenda intemeierii Romei potrivit caruia cei doi frati care au intemeiat orasul au fost crescuti de o lupoaica.

De fapt, aceasta statuie este o copie a celebrei “Lupa Capitolina” din capitala Italiei, iar pe stalpul care sustine statuia a fost inscriptionat urmatorul mesaj “Romanae virtuti in dacia redivivae sacrum”.

2. Sinagoga

Cladirea a fost construita intr-un stil matur si are o fatada tripartita cu avancorp central. In total, in orasul Satu Mare au fost construite trei sinagoge. Prima este Sinagoga Neolog care a mers intre anii 1905-1965.

3. Muzeul Judetean

Aceasta cladire este una dintre cele mai importante locuri in care poti sa te cultivi. Ea este impartita pe mai multe sectii si obiective patrimoniale.

Sectia de istorie-etnografica:

    sediul central, de etnografie si mineralogie;
    laboratul zonal de restaurare-coservare;
    biblioteca, biblioteca franceza.

Muzeul Judetean a fost construit in anul 1936 si a avut destinatii administrative precum Prefectura judetului, sediul Consiliului popular judetean si al Comitetului judetean Satu Mare.

4. Turnul pompierilor

Turnul pompierilor a fost ridicat intre anii 1903-1904, iar inaltimea lui este de 45 m in totalitate. La baza constructiei se afla o sectiune rectangulara in exterior cu latura de aproximativ 4,32 m. Pereti au grosimea de circa. 80 de cm.