Galati - ghid, atractii si traditii

Orasul Galati este unul dintre cele mai importante orase de pe malul Dunarii din Romania. Acesta este situat in zona de sud-est de pe harta Romaniei si are o suprafata totala de 241,5 kilometrii patrati si o populatie de aproximativ 300.000 de locuitori, acesta fiind al saptelea oras din tara ca numar de locuitori si cel mai mare oras din judetul cu acelasi nume.


 Galati - Zona portului vechi

Viata locuitorilor din acest oras a depins si depinde in mare parte de fluviul Dunarea. Istoria ne arata faptul ca in aceasta zona a orasului Galati a fost locuita inca de pe vremea neoliticului, dar prima mentionare a orasului intr-un document oficial dateaza din anul 1445 intr-un act semnat de domnitorul de atunci Stefan al II-lea. Istoria i-a rezervat orasului multe obstacole, insa locuitorii acestuia au reusit sa le treaca cu brio consolidandu-l totodata.

La ora actuala printre cele mai importante inteprinderi din punct de vedere economic sunt Santierul Naval, Portul Fluvial si Combinatul Siderurgic Arcelor-Mittal.

Traditii si obiceiuri

Orasul Galati are parte in fiecare an de o multime de traditii si sarbatori specifice zonei. Pe data de 6 ianuarie se sarbatoreste “Aruncarea Crucii în apele Dunarii pentru sfintire”. Acest ritual de Boboteaza se mai practica si in alte orase ale tarii Pe data den 15 ianuarie in Parcul Municipal se sarbatoreste ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu. In data de 24 ianuarie are loc Sarbatoarea Micii Uniri infaptuite de Alexandru Ioan Cuza. Pe langa acestea mai au loc si urmatoarele traditii pe care lumea le respecta cu regularitate an de an si acestea sunt: Sarbatoarea Castanelor, Festivalul Scrumbiei si Ziua Marinei.

Clima

Cilma pe care o intalnim in Galati este una specifica zonei de nord-est a tarii cu ierni geroase, cu viscole si ninsori puternice si veri calde si uscate. Temperaturiile pe timpul verii sunt aproximativ la fel ca si cele ce se regasesc in zona Moldovei, iar pe timpul iernii acesta scad deseori sub 0 grade.

Atractii turistice din Galati

In cazul in care doriti vedeti orasul Galati trebuie sa stiti ca acesta detine o multime de atractii turistice iar cele mai frumoase si cele mai cunoscute sunt: Gradina Zoologica, Palatul Administrativ, Faleza, Complexul Muzeal Stiintele Naturii, Biserica Precista si Palatul Navigatiei.

Pe harta rutiera a Romaniei, in apropiere de orasul Galati, se afla 6 intrari dinspre urmatoarele orase: Tulcea, Braila, Tecuci, Smardan si Barlad. Galatiul este un oras fascinant datorita faptului ca reprezinta poarta Moldovei si are pe langa Dunare multe alte atractii turistice ce merita vazute.

Galatiul poate nu este printre cele mai vizitate orase din Romania, dar cu siguranta este unul dintre cele importante datorita pozitionarii si accesului facil la Dunare.