Timisoara, orasul din Banat

Orasul Timisoara este resedinta judetului Timis datorita faptului ca este cel mai mare oras din aceasta zona. Numele acestui oras este dat de raul Timis care trece chiar prin municipiu. Raul a fost numit de romani in antichitate si se numea Tibisis sau Tibiscus.


Timisoara se afla in partea de N-V a Romaniei, in sud-estul Campiei Panonice. Raul Timis si raul Bega au format in aceasta zona un tinut mlastinos si inundabil tot timpul. Orasul a fost construit intr-un loc in care nu pot ajunge mlastinile.

Acum doi ani orasul avea in jur de 311. 586 de locuitori, fiind al doilea oras ca populatie din tara.

Orasul Timisoara are o multime de locuri de cunoastere a trecutului cat si a prezentului, a vestigiilor istorice, a institutiilor stiintifice si culturale, a muzeelor si a galeriilor de arta si a restaurantelor traditionale. Nu o sa va plictisiti daca va hotarati sa vizitati acest oras.

Atractii turistice Timisoara


1. Fabrica de bere Timisoara

In data de 1 ianuarie 1718, prin documentul din arhivele imperiale din Viena s-a precizat ca in aceea vreme era o fabrica de bere care, pe langa asta mai producea si rachiu. Atunci, fabrica de bere se numea “Fabrica Imperiala”. Nici pana astazi nu s-a aflat care este data exacta de lansare a acestei fabrici. Se spune ca ea a luat fiinta dupa ce a iesit de sun dominatia otoman, exact unde se afla si acum, pe strada Stefan cel Mare.

2. Statuia Sfantului Nepomuk

Aceasta statuie a fost realizata la Viena de catre doi oameni F. Blim si E. Wasserburger intr-un stil baroc. Ea este pusa chiar in fata fostei primarii din Piata Paradei inca din anul 1756. De cand a fost pusa acolo, statuia a fost mutata de mai multe ori.

Saclul de granit al monumentului este devizat in trei continuturi care descriu relifuri figurative infatisand elementele care au dus suplicul canonicului praghez.

3. Palatul Baroc

Palatul Baroc mai este cunoscut si sub numele de Palatul vechi si este unul dintre cele mai valoroase atractii turistice din orasul Timisoara.

In anul 1954 a fost amenajata ca resedinta pentru presedintele administratiei civile. In aceea vreme monumentul a fost denumit Palatul Presedintelui. O cladire mare si frumoasa ce nu trebuie ocolita.

4. Sinagoga din Cetate

Aceasta cladire a fost proiectata de arhitectul vienez pe numele sau vienez pe numele sau Ignatz Schuhmann intre anii 1863-1865. Sinagoga din Cetate este construita untr-un stil eclectic si are o capacitate de aproximativ 3.000 de persoane.