Recomandari pentru iubitorii sporturilor de iarna – Austria, Franta, Elvetia, Italia

Iata ca am intrat deja in prima luna de iarna si zapada nu s-a lasat nici ea prea mult asteptata! Deja sunt sperante ca stratul de omat sa se aseze la altitudini mai mari de 1200 m si, daca temperaturile se mentin scazute, sa inceapa pregatirea partiilor de schi pentru sezonul 2015.
Daca esti un impatimit al sporturilor de iarna si totusi nu ai rabdare pana cand practicarea acestora va fi posibila in Romania, iti facem cateva recomandari pentru un sejur la ski peste hotare.

Destinatiile europene traditionale sunt in voga: ski in Franta, Austria, Elvetia, Italia, Bulgaria si chiar Slovacia, tari care primesc de Revelion mii de turisti gata sa se aventureze pe partii.

Austria este destinatia ideala pentru ski. 22.000 km de partie si aproximativ 800 de statiuni montane de ski si snowboard satisfac oricui nevoia de aventura la “minus” grade Celsius. Statiunile sunt pitoresti, serviciile sunt ireprosabile, instalatiile de cablu sunt ultramoderne si… pe langa ceea ce tine de ski, acolo gasim si renumite cluburi de noapte, preferate de tineri din toata lumea. Astfel, vacantele de iarna in Austria ofera conditii de nota 10; viata de noapte este infloritoare, transformand Austria intr-un loc de intalnire al oamenilor din toate colturile lumii. Cele mai importante baruri apres schi sunt situate in Austria, cum ar fi Mooserwirt si Crazy Kangurh din St. Anton, in care distractia este garantata.

Cea mai cunoscuta regiune de schi din Austria este Arlberg, care contine statiunile St. Anton, St. Christoph, Lech si Zurs. Muntele Schmittenhohe, ghetarul Kitzsteinhorn, muntii Maiskogel si Leichneberg sunt garantat acoperiti cu zapada numai buna pentru schi la sfarsitul toamnei pana in luna aprilie. Indiferent de nivelul de schi dorit, Austria detine partii de dificultati variabile. De asemenea, se pot lua ore de schi sau snowboarding. Superbul peisaj alpin si farmecul austriac cu siguranta vor face vacanta una de neuitat.

Franta este cunoscuta drept cea mai frumoasa destinatie pentru schi – Montblanc este cel mai inalt varf al Alpilor (4.792), Chamonix are cea mai inalta linie de telecabina din Europa (aici au avut loc primele Jocuri Olimpice de Iarna, in 1924). Daca asta nu e suficient, titlul de cea mai intinsa zona de schi a planetei este tot in Franta, in Trois Vallees (cu peste 600 km de partii si 200 de instalatii de transport pe cablu). Astfel, partiile intrunesc toate conditiile, si sunt perfecte pentru orice schior. De asemenea, Franta promite si distractie, sau chiar turism cultural dupa schi.

Activitatile de dupa schi din Franta sunt din cele mai diverse: barurile si bistrourile linistite sunt renumite pentru mancarea si bautura de inalta calitate. Toate marile resorturi dispun de centre sportive cu piscine, piste de bowling, sali de tenis si chiar patinoare. Pentru cei curajosi, exista multe activitati sportive ca plimbarile cu rachetele de zapada, parapanta, sau catararile.

Elvetia este din ce in ce mai populara in randul turistilor datorita conditiilor bune de cazare, partiilor bine concepute cu numeroase facilitati, dar si statiunilor ravnite pentru distractie. Si aici, Alpii ofera privelisti fascinante, avand peste 74 de varfuri cu altitudini mai mari de 4000 de metri (Monte Cervino 4.478 m cu statiunea Zermatt, sau Monch cu altitudinea de 4.107 m sau Jungfrau la 4.158m, situate in Berna de Sus). Statiunile de schi traditionale, cum sunt Davos sau Zermatt, sunt potrivite pentru turistii care calatoresc in familie datorita linistii regasite in cabane singuratice si in statiuni cu trafic redus, dar si a localitatilor cu atmosfera de lux.

De asemenea, zona de schi situata la sud de Lacul Geneva Les Portes du Soleil promite distractie fara limite. De retinut si faptul ca in 1956, Elvetia a gazduit Jocurile Olimpice de Iarna in Sankt Moritz, o zona de schi care se ridica la standardele mondiale. Elvetia e cunoscuta pentru fabricarea dulciurilor, in special a ciocolatei, pentru fabricarea multor tipuri de paine, sau a sveiterului.

Italia, unul din « paradisurile » schiului din Europa, este preferata de turistii din intreaga lume datorita partiilor insorite, imaculate si dotate cu instalatii pe cablu moderne. Muntii Dolomitici au 12 regiuni de schi, cumuland 1.220 km de partii atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Toate regiunile de schi din Italia sunt renumite pentru partiile foarte bine intretinute, serviciile de inalta calitate si preturile accesibile. In ultimii ani, infrastructura de schi a fost imbunatatita, resorturile Alpilor italeni rivalizand cu cele din Franta, Elvetia sau chiar Austria.

Statiunile Bardonechia, Sauze d’Oulx, Cortina D’Ampezzo, Madonna di Campiglio ocupa primele locuri in tipul destinatiilor de schi din Italia. Sporturile de iarna pot fi practicate si mai in sud, in statiuni precum Abertone din regiunea Toscana, sau chiar mai in sud, in Sicilia, pe muntele Etna. Desi statiunile nu sunt la fel de faimoase ca cele din Elvetia sau Austria, au un sarm aparte, facand din orice excursie o experienta memorabila.

Nu numai Europa detine partii de schi renumite. Rusia, China, Canada, SUA, si multe alte tari au locatii extraordinare atat pentru practicarea sporturilor de iarna, cat si pentru petrecerea Revelionului in cel mai placut mod.